Blog | Lonca A.Ş − Ensim Sensors − Akış − Basınç − Seviye
image

İnovasyon Bülteni-1

Lonca Makina olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi ile birlikte yürüttüğümüz İnosuit Programı- Katma Değer Odaklı Kulvar kapsamında ikinci dönemine Mayıs 2025’te başladık. İnovasyon süreçlerini şirket kültürü haline getirip çalışanlarımızı da bu sürece katmayı hedeflediğimiz bu projede anlaşmalı üniversiteden gelen akademik danışmanımız Dr. Sibel Sain Özdemir ile beraber inovasyonu adım adım kurmaya başladık.

Çalışmalarımıza ilk olarak çalışanların inovasyonla ilgili bilgi-deneyim düzeyini ölçmek amacıyla “Çalışan İnovasyon Anketi” yapıldı. Sonuçlara bakıldığında çoğu çalışanımızın inovasyona dair fikirleri olduğu ancak uygulama nasıl geçireceklerini bilemedikleri ortaya çıkmıştır.

Şirketimizin inovasyonda hangi aşamada olduğunu anlamak için ise Corporate Innovation System and Network Analisys Tool (CISNAT) anketi yapıldı. Bu anketin sonuçlarına bakıldığında Eylül 2024’te 39 olan puanımız Mayıs 2025’te 49 puana yükseldiği görülmüştür. Bu süreçte iki farklı komite oluşturduk; Öneri Değerlendirme Komitesi ve İnovasyon Komitesi. Daha sonra gelişen ihtiyaç ve beklentiler çerçevesinde İnovasyon Komitesi’ni revize edip Kurumsal İnovasyon ve Sürdürebilirlik Komitesi (KİSK) adını verdik. Komite üyeleri ve görevleri belirlendi.

İnovasyon sistemimize bir ad ve logo seçmek amacıyla anket hazırladık ve ortak bir kararla sistemimizin adı “ENNOVA” olarak belirledik. ENNOVA olarak “İnovasyon Oyunları Turnuvası” düzenledik, satranç, tavla ve tabu olarak üç farklı kategoride yarışmalar düzenledik.

Öneri Ödül Prosedürü yazdık ve bunu bir sunumla çalışma arkadaşlarımıza aktardık. Puanlama yapısını ve önerilerin sisteme nasıl girileceğini anlattık. Bunu pekiştirmek adına şirket içinde dikkat çekici alanlara QR kodlar ve afişler astık.

Stratejik hedefler ve KPI’lar belirledik. Bunları sistem içine entegre edip daha uygulanabilir bir hale getirmeye çalıştık. Bu hedefler doğrultusunda eksiklikleri gidermek, iyi olduğumuz konularda kendimizi daha da ileriye taşımak için 7 adet proje yürütmeye başladık. Proje ekipleri belirli aralıklarla Kurumsal İnovasyon ve Sürdürebilirlik Komitesi (KİSK)’ne sunumlar yapmaktayız.